DementTalent: De Zwerf Afval-Brigade

Ben jij al dat zwerfafval op straat ook helemaal beu? We gaan de handen uit de mouwen steken en zwerfafval opruimen. We doen dit om voldoening uit een schone omgeving te halen en opdat we het superleuk vinden. Een wandeling, beweging en de buurt ontdekken met een doel. Wij willen graag het verschil maken in onze omgeving, op naar een mooie en duurzame stap in een milieubewust leven.

Vrijwilligerswerk met bewoners uit de buurt

Meedoen aan de maatschappij is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met (beginnende) dementie. Het is voor hen van groot belang actief te blijven en zinvolle bezigheden te hebben. Bovendien draagt het bij aan ieders levenskwaliteit om het gevoel te hebben gewaardeerd te worden, zich nuttig te kunnen maken voor anderen en te genieten. Bij DemenTalent doen mensen met vergeetachtigheid vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een bedrijf of vereniging: vrijwilligerswerk in de speeltuin, bij een klusteam, kindercrèche, hondenverzorging, door het bieden van Nederlandse les aan statushouders/expats en bij de Zwerfafval-Brigade.

image004

Onderzoek

Uit onderzoek door het Amsterdam UMC blijkt DemenTalent effectief: de nadruk ligt op wat mensen nog wel kunnen. Deelnemers zijn positiever gestemd en ook mantelzorgers voelen zich ondersteund. Talenten en vaardigheden van mensen kunnen nog lang behouden blijven, ook als er sprake is van vergeetachtigheid.

Zwerfafval-Brigade

Bij de Zwerfafval-Brigade steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Een wandeling, beweging en de buurt ontdekken met een doel. Wij willen graag het verschil maken in onze omgeving. Op naar een mooie en duurzame stap in een milieubewust leven. 1x per week lopen we vanuit het Menno Simons een rondje in de buurt. Met gele vestjes, grijpers, afvalzakken, handschoenen kunt u ons herkennen.

Wilt u bij ons aansluiten of heeft u belangstelling? Iedereen is van harte welkom om mee te lopen. Of kent u iemand met vergeetachtigheid of beginnende dementie voor wie DemenTalent geschikt kan zijn?

Wilt u meer informatie of advies over dit project? Neem dan contact op met:

Zonnehuis Ontmoetingscentrum Menno Simons

Marita van Onna, tel: 020 5171013; Email: m.vanonna@zhga.nl

image003

Comments are closed.