Radio Remember – Nieuw online muziekstation voor ouderen met dementie

Den Haag, 25 juni 2015 ~ Vanaf vandaag gaat Radio Remember van start, een nieuw online radiostation met muziek die aansluit bij de belevingswereld van ouderen met dementie (70+). Het station is te beluisteren via PC of tablet en zendt muziek uit gekoppeld aan het dagritme van ouderen binnen een zorginstelling of thuissituatie.
De programmering van het station bestaat uit een brede variëteit aan muziekgenres, die populair waren in de jaren 1945-1965. De service is beschikbaar op basis van een jaarabonnement.

Onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek een cruciale rol speelt bij de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Belangrijk daarbij is dat de juiste muziek gedraaid wordt, die herkenning, plezier en ontspanning biedt en teruggrijpt op de jeugd en vroege volwassenheid van de doelgroep. Radio Remember voorziet in die behoefte.

Voorafgaand aan de lancering is Radio Remember een jaar lang getest in twintig huiskamers in drie verpleeghuizen van de Haagse zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden.
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat 56% van de geïnterviewde mensen met dementie positief reageert op de muziek van Radio Remember zoals: ?Mooi!?; ?Fijn om naar te luisteren!? en ?Heerlijke muziek!?. 90% van de zorgmedewerkers en familieleden zijn eveneens positief over Radio Remember: ?Ik zie dat bewoners plezier beleven aan de muziek, ieder op hun eigen manier? en ?Mijn moeder zingt de liedjes uit haar jeugd moeiteloos mee?.

Dagritme
De programmering sluit aan bij het dagritme. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek), terwijl rond koffietijd de muziek wat pittiger is (amusementsmuziek, hits e.d.). Op zondagochtend is de programmering verder aangepast en kan er naar psalmen, gezangen en klassieke muziek worden geluisterd.

Jaarabonnement
Radio Remember is zowel beschikbaar voor zorg- en verpleeginstellingen als voor mantelzorgers. Een jaarabonnement op Radio Remember kost voor zorg- en verpleeginstellingen ? 120. De prijs voor mantelzorgers en particulieren is ? 96 per jaar. Na aankoop van een abonnement ontvangt de klant via email een unieke inlogcode, waarmee via internet een jaar lang naar het station geluisterd kan worden.

Radio Remember is een initiatief van de Lectoraten Psychogeriatrie en Informatie, Technologie & Samenleving van de Haagse Hogeschool in samenwerking met De Zaak Bakker, specialist op het gebied van muziek en communicatie.

Voor bestellingen en meer informatie over dit unieke station zie www.radio-remember.nl.
Voor meer informatie:

Machgiel Bakker/De Zaak Bakker
Telefoon: 06 – 4861 9782,  072 – 512 3302
Email: info@radio-remember.nl
https://www.facebook.com/RadioRememberNL

Comments are closed.