Amsterdamse Ontmoetingscentra; een nieuwe vorm van ondersteuning voor dementerende ouderen en hun verzorgers (voorstudie)

Dröes, R.M. & Breebaart, E.
Voorstudie 1994.
ISBN 90.5170.318.X
NUGI 663/757
(€ 15,-)

De afgelopen 20 jaar zijn er voor thuiswonende demente ouderen en hun familieleden verscheidene ondersteuningsactiviteiten ontwikkeld. Ondanks dit aanbod blijkt uit onderzoek dat er nogal wat knelpunten zijn in de ondersteuning van de familie van dementerende ouderen. Om te onderzoeken of deze knelpunten worden verminderd wanneer aan dementerenden en hun zorgende familieleden een intensief en geïntegreerd ondersteuningsprogramma wordt aangeboden, startte de vakgroep Psychiatrie van de Vrije Universiteit in Amsterdam in oktober 1992 een project.

Dit project ‘Amsterdamse Ontmoetingscentra: een nieuwe vorm van ondersteuning voor thuiswonende dementerende ouderen en hun verzorgers’ kenmerkt zich door een drietal nieuwe programmapunten. Zo is het nieuw dat de verzorgers en dementerenden onder één dak en door dezelfde staf worden begeleid. Het programma is langlopend en laagdrempelig en wordt veelal in buurtcentra aangeboden. Daarnaast wordt de dementerende oudere middels psychomotorische therapie (een bewegingsgroep) begeleid in het omgaan met de eigen invaliditeit en de onzekerheid en emoties die hieruit voortvloeien.

Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor werkers in de gezondheidszorg en instellingen die hulp bieden aan dementerende ouderen en hun verzorgers. Daarnaast is het boek van belang voor welzijnsinstellingen, zoals buurt- en ouderencentra, die zich in hun activiteitenaanbod mede willen (gaan) richten op hulpbehoevende ouderen.

Comments are closed.